HTML

Sütemény receptek

Kaptam egy régi süteményes recepttel teli füzete, és most megosztom a nagyvilággal.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Régi sütemény receptek

2011.01.21. 13:30 Fábián Sebestyén

Egy régi receptes füzet tartalmát osztom meg a nagy világgal, ebben a netnek nevezett színes könyvben. Jó étvágyat kívánok ahhoz amit sikerült megsütni.

Csöröge – vagy Forgácsfánk

Hozzávalók:

25 dkg liszt, 4 db tojássárgája, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 1 dl tejföl

Hintésre:

10 dkg vaníliáscukor, 20 dkg baracklekvár

 

Az élesztőt egy evőkanál langyos tejben feloldjuk, a lisztet a vajjal összemorzsoljuk, és a többi anyaggal összevegyítve a tésztát jól kidolgozzuk, hogy rétestészta keménységű legyen. 30 percig pihentetjük. Kinyújtjuk 3 mm vékonyra, és derelyemetszővel 10 cm nagyságú lapokat vágunk belőle. A lapok belsejében, hosszában még 2 vágást végzünk a derelyevágóval, és végeket a vágásokon keresztül áthúzzuk. Forró, bő olajban vagy zsírban fedővel letakarva mindkét oldalát ropogós pirosra sütjük. Szűrőlapáttal kiszedjük selyempapírral kibélelt tepsibe, hogy a felesleges zsírt magába szívja. Még melegen, porcukorral meghintjük. Rummal hígított baracklekvárral tálaljuk

Sajtos rúd

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 1 csomag ráma, 1 adag szalagáré, 1 pohár tejföl, 1 db tojás, só, 2 db mackósajt

A hozzávalókat összekeverjük, és alaposan kigyúrjuk. A tetejét tojással megkenjük, és trapistasajtot reszelünk rá.

 

Kávés csók

Hozzávalók:

12 dkg kockacukor, ½ dl erős feketekávé, 3 db tojásfehérje, 5 dkg porcukor

A kockacukrot lábosba tesszük, a feketekávéval sűrű sziruppá főzzük. A keményre vert tojáshabba belekeverjük a porcukrot, és folytonosan verve hozzáöntjük a forró kávés szirupot. Addig verjük, amíg kihűl. A kész habot nyomózsákba tesszük, és a már kikent tepsibe kis csókokat nyomunk belőle. Nagyon gyenge tűzön sütjük.

Diós golyók csokoládéval

Hozzávalók: 1 db tojássárgája, 7 dkg porcukor, 3 dkg csokoládé, 7 dkg darált dió, tojásfehérje, kakaó a bevonáshoz

A tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. Beletesszük a darált diót, és a reszelt csokoládét. Jól összedolgozzuk. Kis golyókat formálunk, tojásfehérjével megkenjük, és a kakaóban megforgatjuk. Mignonpapíron tálaljuk.

Kakaós golyók

Hozzávalók:

3 dl tej, 30 dkg porcukor, 3 dkg kakaó, 25 dkg vaj, rum ízlés szerint

A tejet, a porcukrot, és a kakaót összekeverjük. A tűzhelyre tesszük, és felforraljuk. Főzés közben állandóan kevergetjük, míg megsűrűsödik, majd kihűlni hagyjuk. A vajat, a kihűlt masszát és ízlés szerint rumot egy tálban összedolgozzuk. Pici golyókat formálunk, és mignonpapíron tálaljuk.

Citromszelet

Hozzávalók:

30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 6 dkg vaj, fél szalagáré, 1 pohár tejföl (1 evőkanál maradjon)

Jól összegyúrjuk a hozzávalókat, és 4 lapra osztjuk. A lapokat megsütjük előmelegített sütőben.

Krém:

½ l tejből főzött krémet készítünk. (2,5 dl tejet főzünk, a másik 2,5 dl-ből, és 3 evőkanál lisztből habarást, és állandó kevergetés közben sűrűre főzzük.)

A megmaradt margarint 20 dkg cukorral, egy fél citromlevével és egy egész citrom héjával habosra keverjük. Amikor kikevertük, összekeverjük a kihűlt, főzött krémmel. Jól kidolgozzuk. 2 lapba ezt töltjük, a középsőbe baracklekvárt.

Babapiskótás

Lap:

30 dkg liszt, 12 dkg vaj, 1 sütőpor, 12 dkg porcukor, 1 evőkanál kakaó, annyi tej, hogy könnyen gyúrható legyen. Ezt a tésztát kétfelé osztva kinyújtjuk, és megsütjük.

Krém:

3 dl tejet felforralunk, 2 dl tejben 2 csomag vaníliát beleteszünk. 5 kanál lisztet szétkeverünk, és ezt a forró tejbe öntjük. Állandóan keverve sűrűre főzzük, majd jól kihűtjük. 5 dkg vajat, 25 dkg porcukrot kikeverünk és az előző, de már hideg masszához öntjük, felkeverjük. Az egyik felét az egyik lapra rákenjük, majd 2 csomag babapiskótát rumba, vagy rumaromába megforgatjuk és a masszára szorosan sorba, rárakjuk. A massza másik felét a tetejére kenjük, majd a másik lapot rátesszük. Az oldalát is körül kenhetjük. A tetejére csokoládémázt teszünk.

Máz:

12 dkg porcukor, 10 dkg kakaó.

Kispohár vízzel sűrűre főzzük. Ha kissé kihűl, diónyi vajat teszünk bele. Elkeverjük, és a tésztára kenjük.

Sós pogácsa

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 2 kiskanál só, 1 db tojás, köménymag

A margarint a liszttel elmorzsoljuk. Hozzá adjuk a kevés tejjel, felfutatott élesztőt. A sót feloldva keverjük a tésztába. Annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. 15 percig langyos helyen kelesztjük. Tojással megkenve, köménymaggal megszórva sütjük.

 

 

Hadidobos

Hozzávalók:

½ kg liszt, 1 szalagáré, 25 dkg cukor, 1 db tojás, 2 evőkanál zsír, csipetnyi só.

Tejjel összegyúrjuk a hozzávalókat, és előmelegített sütőben kisütjük.

Krém:

5 kanál liszt, 25 dkg cukor, 1 liter tej, 1 pudingpor, 1 teavaj, tetszés szerint kakaópor.

Összefőzzük a krém hozzávalóit, és a kisült, kihűlt lapra kenjük.

 

Rumos szelet

Hozzávalók:

18 dkg zsír, 22 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 20 dkg dió, 1 db tojás, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliacukor, 1 db citrom héja.

Tejjel összegyúrjuk a hozzávalókat, és a tepsiben széjjelnyomkodjuk. Forró sütőben kisütjük.

Mázat készítünk. Jól kikavarjuk a máz hozzávalóit. Langyos tésztára öntjük. Ha megkeményedett a máz, akkor, felszeleteljük.

Máz:

1 dl rum, 2 dkg kakaó, 35 dkg porcukor

Kakaós szelet

Hozzávalók:

8 dkg zsír, 1 db tojás, 20 dkg porcukor, ½ citrom héja, csipetnyi szódabikarbóna, 25 dkg liszt, 2 dkg kakaó, 2 dl tej, 1 csomag sütőpor

Jól összekeverjük a hozzávalókat. Lisztezett tepsibe öntjük a nyers tésztát, és langyos sütőben sütjük.

 

Pöstény szeletPöstyéni szelet

Hozzávalók:

38 dkg liszt, 1 evőkanál kakaó, 1/1 csomag sütőpor, 1 kanál pezsgőpor, 5 dkg zsír, 1 db tojás, 18 dkg porcukor, csipetnyi só

Egy kis tejjel összegyúrjuk a hozzávalókat, és 4 lapban sütjük ki előmelegített sütőben.

Krém:

3,5 dl tej, 4 kanál liszt, 1 csomag vanília cukor

Hozzávalókat jól kikavarjuk. Majd a 4 lap közzé kenjük szét egyenlően, és mázzal borítjuk be.

Máz:

5dkg vaj, 1 kanál kakaó, 15 dkg porcukor, 1 dl víz

 

Mézeskrémes

Hozzávalók:

15 dkg cukor, 15 dkg zsír, 4 evőkanál méz, 2 db tojás, 2 kanál tej,

Gőz fölött addig pároljuk a hozzávalók keverékét, amíg el nem olvad.

45 dkg lisztet és 1 kávéskanálnyi szódabikarbónát keverünk a gőz fölött megolvasztott masszához. Ezt sütőben kisütjük.

Krém:

1 csomag margarint, 20 dkg porcukrot, 1 csomag vanília cukrot, 4 dl tejet, és 5 dkg lisztet sűrűre főzzünk, és teszünk bele egy citrom reszelt héját. Az egészet összekavarjuk.

Püspökkenyér

 4 darab tojást, 4 evőkanál cukorral kemény habbá kiverünk. Hozzáadunk 5 dkg mazsolát, 5 dkg lisztet, 5 dkg dióbelet, 5 dkg étcsokoládét. Jól összedolgozzuk. Majd jól kizsírozott sütőformába öntjük, és előmelegített sütőben kisütjük.

Rácsos habos 

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 darab tojássárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna 

A hozzávalókat egy kicsi tejjel az adott sorrendben belekeverve összedolgozzuk nyers tésztává. A tésztából annyit kihagyunk amennyi elég a rácshoz. A maradék tésztát pedig a tepsi nagyságának megfelelő méretűre nyújtjuk. és baracklekvárral megkenjük.

7 darab tojássárgáját 30 dkg porcukorral kikavarjuk. Beletesszünk 30 dkg dióbelet, 1 csomag vaníliacukrot, és a 9 darab tojás fehérjéjének a keményre vert habját. A megmaradt tésztából rácsot készítünk a tésztára. Közepes tűznél sütjük ki.

Keksztekercs

Hozzávalók:

1 kg háztartási keksz, 50 dkg cukor, 1 csomag vaníliacukor, kakaópor 

2 deciliter vizet, és 2 csomag margarint és a cukrot 7 percig főzzük. Majd hozzáadjuk a már ledarált kekszet és a masszából rudakat formázunk. Hűtve tálaljuk.

Díjnyertes

25 dkg lisztből, 5 dkg cukorból, 5 dkg vajból, 1 kanál kakaóporból, 2 kávéskanál pezsgőből, és annyi tejből készítünk masszát, hogy könnyű tésztát kapjunk. Két lapban sütjük ki előmelegített sütőben közepes lángon.

2 darab tojásból piskótát készítünk. A piskótához szükséges 25 dkg liszt, 30 dkg cukor, 6 darab tojás, és egy csomag sütőpor. A tojást 9 evőkanál meleg vízzel és a cukorral 20 percig kavarjuk. A lisztet, és a sütőport a kikavart tojáshoz adjuk. Zsírozott tepsiben kisütjük. 15 percig előtte a sütőt előmelegítjük. 10 percig a sütőajtót ne nyissuk ki.

Töltelék:

5 dl tejet készítünk elő, és 6 evőkanál lisztet és kevés tejet elkeverünk. A többi tejet felforraljuk, majd a lisztes-tejes masszát hozzá keverjük a meleg tejhez. 20 dkg vajjal, és 20 dkg cukorral sűrűre főzzük. Ha kihűlt a lapokat ezzel töltjük meg.

Kókuszos I. 

Hozzávalók:

3 db tojás, 30 dkg liszt, 20 dkg cukor, 2 dl tej, 1 csomag sütőpor, 5 dkg vaj, 3 evőkanál méz 

A hozzávalókat sorba összekeverjük, és ez lesz a tészta, amit vajazott tepsiben 100 fokon kisütünk.

Máz:

20 dkg vajat, 20 dkg cukrot, 2 kanál kakaót, és ½ dl tejet összefőzünk.

A kisült süteményt felkockázás után a mázba mártjuk, és beleforgatjuk kókuszreszelékbe.

Hógolyó

 

4 db tojássárgáját kikavarunk 20 dkg porcukorral, és 4 kanál forró vízzel. Hozzáadunk 20 dkg lisztet, ½ csomag sütőport, és a 4 db tojás fehérjéjének felvert habját. Ezt kisütjük előmelegített sütőben.

Töltelék:

4 kanál grízes lisztet megfőzünk ½ liter tejjel. 2 csomag teavajat kikeverünk 30 dkg porcukorral, és egy csomag vanília cukorral. Összekeverjük a kétféle tölteléket. Ezzel megtöltjük a már kiszaggatott tésztát. Kókuszreszelékben megtöltés után megforgatjuk.

 

Borzas Kata

Hozzávalók:

25 dkg zsír, 2 cs sütőpor, 60 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 4 db tojássárgája, 4 kanál tej, csipetnyi só, 1 db citrom leve, ½ citrom reszelt héja

 

A hozzávalókat összedolgozzuk, és a kapott nyers tésztát kivajazott, kilisztezett tepsiben kisütjük előmelegített sütőben 150-175 fok közt.

 

Töltelék:

20 dkg dióbél, 4 kanál baracklekvár, 20 dkg cukor, ½ citrom reszelt héja

A töltelék hozzávalóit kikeverjük, és a kisült kettévágott tésztát megtöltjük vele.

 

Hókifli

25 dkg zsírt habosra kikeverünk. Belemorzsolunk 2 dkg élesztőt, 50 dkg lisztet beleszitálunk, és 1,5 dl tejföllel elkeverjük. Csipetnyi sót, és 2 evőkanál porcukrot adunk még hozzá, és jól összegyúrjuk. Egy éjszakán át hagyjuk pihenni. Másnap egy újnyi vastagra nyújtjuk ki a tésztát, és pohárral, vagy nagy pogácsaszaggatóval lapokat szaggatunk ki. Darált mákkal, és darált dióval töltjük meg a kis lapokat. Kétfelé hatjuk, és előmelegített sütőben 150175 fok közt kisültjük, majd melegen vaníliás cukorba forgatjuk.

 

Sajtos perec

50 dkg lisztet, 25 dkg margarint, 10 dkg sajtot, 1 db tojássárgáját, és egy pici sót jól összedolgozzuk. Majd tejföllel összegyúrjuk, de annyira, hogy ne legyen nagyon lágy a tészta, és teszünk még bele 1 szalagárét, vagy 3 kávéskanál szódabikarbónát.

Sajtformával kiszúrjuk, és sütés előtt megszórjuk reszelt sajttal (kb. 10 dkg sajt elég lesz).

 

Puncsos szelet

6 tojás fehérjét kemény habbá verünk 21 dkg cukorral. Hozzáadjuk a 6 tojássárgáját, 2 cs puncspudingot, és összekeverjük. Úgy sütjük ki, mint a piskótát. 2 adagot sütünk belőle.

Krém:

25 dkg margarint, 20 dkg porcukorral, és 3 tojássárgájával habosra kavarunk. Adunk hozzá még ½ dl rumot.

Ezt a krémet rákenjük az egyik lapra, a másikkal pedig betakarjuk.

3 tojás fehérjét 15 dkg cukorral habosra keverünk gőz fölött. Rákenjük a lap tetejére, és még csokoládémázzal is leöntjük.

Máz: 11 dkg csoki, ½ dl víz, vaj. Ezt sűrűre főzzük, és ez megy, a süti tetejére.

 

Kókusz gombóc

20 dkg cukrot, ½ kg darált kekszet, 5 dkg vajat, ½ dl rumot, 1,5 dl tejet, 10 dkg darált diót, 2 evőkanál kakaóport, és 1 cs kókuszreszeléket összedolgozunk. Majd mignon papíron tálaljuk, a kis golyókat, amiket formázunk.

 

Legényhódító

25 dkg cukrot, 15 dkg margarint, 2 db tojást, 1 cs sütőport, 1 dl tejfölt, és 50 dkg lisztet jól összedolgozunk, majd kizsírozott, kilisztezett tepsiben 150175 fokon előmelegített sütőben, kisütünk. Majd megtöltjük.

Töltelék:

12 dkg diót, 12 dkg porcukrot, 2 db tojást, és 2 evőkanál zsemlemorzsát összekeverünk. Ez lesz a töltelék.

 

Kakaós sütemény

20 dkg margarint, 20 dkg porcukrot, 5 dkg kakaóport, 4 db tojássárgáját, 26 dkg lisztet, 1 kicsi sütőport összedolgozunk, majd kizsírozott, kilisztezett tepsiben előmelegített sütőben kisütjük 150-160 fokon. Ha kisült a tészta lekvárral megkenjük, és krémet kenünk rá.

Krém:

4 db tojás fehérjét jól felkeverünk, ráhelyezzük a lekvárra, és az egészet csokoládé krémmel bevonjuk.

 

Porhanyós kifli

 

50 dkg lisztet, 20 dkg margarint, vagy 15 dkg zsírt, 1 dl tejfölt, 1 kanál cukrot, 1 kanál sót, 2 dkg élesztőt, és kevés tejet összegyúrunk, és a nyújtódeszkán pihenni hagyjuk 60 percig. Majd elnyújtjuk, és korongokat szaggatunk ki belőle, és mákkal, vagy dióval, vagy a kettő keverékével megtöltjük. Előmelegített sütőben 150-175 fok közt megsütjük.

 

Bécsi diós

 

10 dkg cukrot, 20 dkg vajat habosra keverünk, majd 30 dkg lisztet, és 1 tojást adunk hozzá. Jól kidolgozzuk, és 2 lapot készítünk belőle. Amikor kihűlt a tészta akkor diókrémmel megtöltjük. Másnap kockára vágjuk.

Diós krém:

20 dkg cukor, 1 dl tej, 10 dkg darált dióbél, 1 kanál liszt, 1 csomag vanília cukor, 15 dkg vaj, és 1-2 kanál rum

A cukrot a tejjel együtt felfőzzük, hozzáadjuk a darált dióbelet, amiben 1 kanál lisztet elkevertünk. Pár percig főzzük a vanília cukrot, ne felejtsük el bele tenni. Hozzáadjuk a vajat, jó habosra kavarjuk. 1-2 kanál rumot keverünk még bele. Ezzel töltjük meg a lapokat.

 

Mandulamag I.

 

36 dkg lisztet eldolgozunk 25 dkg margarinnal, 22 dkg porcukorral, majd 20 dkg darált dióbéllel, 2 evőkanál kakaóporral, és ½ dl rummal. Az egészet jó alaposan összegyúrjuk, és a formába helyezzük. Előmelegített sütőben kisütjük 160-175 fokon. 2 lapot sütünk.

Töltelék: 3 tojást 25 dkg porcukorral összekavarunk, és kisfokozaton sűrűre főzzük. (A receptbe a tűzhelyszélén sűrűre főzzük, szerepel.) Ne várjuk meg, hogy kihűljön teljesen, hanem tegyünk bele 5 dkg vajat, ½ adag mandula aromát. Jól elkavarjuk, és ezzel a két lapot összeragasztjuk.

 

Kókuszosgolyó

25 dkg darált dióbelet, 20 dkg porcukrot, 21 dkg darált kekszet, 1 tojás fehérjét, és 1 dl rumot összedolgozunk. A kapott masszából golyókat formázunk. Kókusz reszelékbe vagy csokoládé darába megforgatjuk. Mignonpapíron tálaljuk.

 

Csokigolyó

 

15 dkg étcsokit, 15 dkg vajat megpuhítunk, majd hozzá keverünk 10 dkg darált dióbelet,  10 dkg porcukrot, és 3 evőkanálnyi rumot. A masszát jól összedolgozzuk, és golyókat formázunk belőle, a közepébe rumos meggyet teszünk. Csokoládé darában megforgatjuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sutemenyreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr102602463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása